fredag 17 oktober 2014

Det här med kolsyrejäsning - del 2

För ett antal månader sedan startade jag ett expriment avseende kolsyrejäsning av lagers och pilsners, uppföljningen har dröjt lite men här kommer den till slut
.
2 glas lager från 2 flaskor ur samma bryggning, 2 olika metoder för kolsyrejäsning dock...
Det vänstra glaset är kolsyrejäst med bryggsocker i 12 grader.


Metoderna var:
1: Kolsyrejäsa med bryggsocker (dextros) i corneliusfat samt några flaskor i 1 månad i 12 grader, Några flaskor med strösocker sattes också på kolsyrejäsning i 12 grader.
2: Kolsyrejäsa med strösocker i flaska i  rumstemperatur i 1 månad.
Några flaskor med bryggsocker sattes också på kolsyrejäsning i rumstemperatur

Efter en månad sänktes temperaturen i kylen till 4 grader och allt stod där från den dagen till avsmakning.

Följande kom jag fram till, i jämförelsen används bara flaskorna som jämförelse.
Metod 1: Det öl som jästs med bryggsocker i jästens "optimala" (12 grader) arbetstemperatur fick en betydligt ren och maltig smak, humlesmakerna var behaglig och beskan var mjuk och rund. Kolsyran var märkbar men inte spritsig. Ölet kändes fylligt och behagligt som en Helles bör vara.
De ölen verkade också vara något mer blanka än de som jäst  i rumstemperatur.
De flaskor som jäst svalt med strösocker upplevdes något mindre maltiga med en viss ciderton.
Beskan upplevdes något mindre behaglig och humlesmakerna ar något borttonade.

Metod 2: De öl som jäst med strösocker i rumstemperatur tenderade ha en fruktig smak, spritsig och intensiv beska och mindre smak av humlen. Lite som en dålig industrilager.
Jag upplevde också att de ölen var något mindre blanka.
De öl som jäst med bryggsocker i rumstemperatur hade mindre ton av cider/fruktighet än de med strösocker, samma upplevelse gällde också beskan och humlesmakerna, de kändes något mer behagliga än de som jäst på strösocker. Lite svårare att skilja dem åt ändå.

Jämförelserna gjordes blint av mig och administrerades av min särbo
Hon gjorde även jämförelser och märkte också skillnaden mellan kalljäst och varmjäst utan att veta vilket av dem hon smakade när hon gav smakkritik.

Slutsats:

De som jäst i 12 grader med bryggsocker upplevdes som mycket rena i maltsmak och humlesmak.
Beskan upplevdes dessutom som behagligare (rundare och fylligare) än de som jäst varmt.
Just de ölen som jäst kallt med bryggsocker smakade mer som en riktigt bra tysk helles, de som jäst varmt med strösocker smakade mer som en svensk industrilager som säljer bäst på bolaget...
Mellan de 2 metoderna ur värmeaspekten var det märkbar skillnad och gick lätt att skilja åt, men även i skillnaderna mellan socker var det markant nog att märkas.

Det är ju min helt personliga upplevelse och smak som präglar det här exprimentet, var och en har ju sin egen tanke och smak runt detta.
Själv kommer jag inte varken använda strösocker eller rumstemperatur igen för kolsyrejäsning av lagers och pilsner. Möjligen kanske på någon välhumlad modern lager.
Att kolsyrejäsningen tar i vart fall en månad istället för 1-2 veckor upplever jag inte som något problem, tvärtom. Jag vill ha så "rensmakande" lagers och pilsners det går göra hemma, även om en god APA är riktigt gott så är även en välbryggd lager eller pilsner lika gott, och framförallt, de går inte att jämföra med många av de rent ut sagt dåliga industrilager som många drar jämförelser när de tänker lagerbryggning. (Särbon jagar mig med blåslampa att brygga mer av ölet som användes för detta lilla expriment då det var bland det godast hon druckit, alla gillar ju inte välhumlade apa´s ;) )
Under vintern kommer jag göra lite tester med att jämföra primning med vört (orginalvört samt nykokt på spraymalt) mot bryggocker och se hur stora skillnaderna blir där.
Ett glas med ölet i testet från fat, tagit exakt 6 månader efter kolsyrejäsningen påbörjades.

Hur bryggdes ölet?

Ölet är bryggt i som en tysk lätthumlad pilsner, ganska nära typsik Helles i humlesmaker. Bryggmetod MAXI-Biab, maltsorter var Weyermanns Pilsnermalt, lite caramunich och Cara-pils. humlen Perle för beska och Saaz för smak.
Efter kok kyldes vörten ner till ca 8 grader och flyttades efter whirlpool över till jäskärlet genom en saftsil. 2 smackpacks Bavarian Lager tillsattes och fick stå ca 30 minuter i köket innan jag lyfte in hinken i kylen. Det fick därefter jäsa i 12 grader (vört temperatur) tills jag nådde ca 1.017 då diacetylrast i 16 grader 4 dygn fick ta vid innan temperaturen successivt sänktes till 4 grader för ett par veckors lagring innan fatning och flaskning.
Ölet har stått på lagring i ca 6 månader när testet utfördes, varav de sista 5 månaderna i 4 grader för samtliga flaskor och fat.

Kommentera gärna med era egna erfarenheter runt detta då det är ett intressant område

Glöm inte följa mig på Twitter, Facebook och Instagram, där skrivs en del som inte alltid hamnar här

Twitter:

Facebook:
http://www.facebook.com/brewbybrandis
Instagram:
Instagram
Untappd:

Google+:
 Google+


.

1 kommentar:

  1. Tack för intressant test! Tyvärr tycker jag det är svårt med kolsyrejäsning på flaska just för att man ofta inte har möjlighet att styra temperaturen under den processen. Jäskylen jobbar ju nästan alltid med en annan brygd.. :) Så rumstemperatur blir ju därför det minst sämsta alternativet om man inte börjar med fat. Lite synd att det gör skillnad på en öl som kanske annars skulle bli riktigt god! :-/

    SvaraRadera